Vissza

A GUE stílusú felszerelés

Írta: Szilágyi Zsolt

 

Úgy vélem, nem túlzok, ha azt állítom, hogy a könnyűbúvárkodás felszerelés-igényes tevékenység. Hosszasan lehetne vitatkozni azon, hogy melyik a jobb nyomáscsökkentő vagy, hogy melyik a jobb kiegyenlítő térfogat. Nem célom ez, viszont a különbőző gyártóktól származó felszerelések kérdéskörén túl érdekes lehet, hogy ki milyen összeállításban (konfigurációban) használja azokat.

 

A biztonság, mint szempont

 

Már jó régen a vezető kutató-, és felfedező-búvárok felismerték, hogy a különböző felszerelésekből adódó zavar, vagy a nem-ismerésből adódó lassabb reagálás a vészhelyzetekre egy olyan elfogadhatatlan kockázat, amely teljességgel megelőzhető. Azt a szabványosított felszerelést, amelyet mi a GUE-nál használunk, gyakran nevezik “technikai” felszerelésnek, mivel a technikai búvárközösségek ismerték fel leghamarabb az előnyeit, de sokkal hasznosabb lehet az olyan búvárok számára, akik még csak kevés tapasztalattal bírnak.

Ennek a felszerelés-konfigurációnak az alapjait a floridai Woodville Karst Plain Project (WKPP) tagjai tették le még a 80-as évek elején, nevezetesen Bill Gavin és Bill “Hogarth” Main. Ők voltak azok, akik az észak-floridai mély és hosszú barlangok kutatása során összegyűlt tapasztalatra támaszkodva alakították ki a kezdetben “Hogarthian” konfigurációnak hívott felszerelést. Bill Gavin neve is ismerősen csenghet azok körében akik vízalatti vontatót (szkútert) használnak, mivel a ma használt torpedó típusú vontatók közös őse a Gavin-szkúter.

 

Eredmények

 

Közel két évtized, több ezer merült óra a mély és hosszú baralngokban természetesen módosításokat, kiegészítéseket eredményezett, apránként tökéletesítve a rendszert, amely később “Doing it Right” vagy röviden DIR konfigurációként ment át a köztudatba. A DIR-es felszerelés egy letisztult, áramvonalas és minimalizmusra törekvő kialakítást képvisel. A GUE alapítói között szép számmal találhatunk WKPP-s tagokat, ezért a szervezet megalakulásakor (1998-ban) az egyik cél az volt, hogy ezt az összeállítást népszerűsítsék. A 2000-es évek során nagyon sokan próbálták meg kisajátítani a nevet maguknak, a nemzetközi internetes fórumok tele voltak DIR-es gurukkal és parázs viták zajlottak, ki is az igazi DIR-es, és idővel kezdett az egésznek egy picit keserű mellékíze lenni. Az óriási viták közepette valahogy elfeljtődött, hogy a DIR nem csak egy felszerelés-konfiguráció, hanem annál sokkal több, egyfajta búvárstílus, amely minden elemében a biztonságra, hatékonyságra és kényelemre törekszik.

A GUE-nál tovább fejlesztették a rendszert, amit mi GUE stílusú merülési filozófiának hívunk, és jóval túlmutat a DIR-es rendszeren. Az egyes elemek úgy lettek kialakítva, hogy tökéletes összhangban működjenek közre a többi résszel. Nagyon óvatosan kell bánni a változtatásokkal, mivel egy apró változtatás a rendszer egy teljesen más pontján eredményezhet problémát.

 

Ennek a rendszernek a következők az elemei:

  • Egységes csapat
  • Merülésre való felkészülés
  • GUE stílusú felszerelés-konfiguráció

 

A folytatást itt találod.

2017. Október 20.