Vissza

Hogyan üsd el az idődet a dekompressziós megálló alatt? I. rész

Hogyan üsd el az idődet a dekompressziós megálló alatt? I. rész

Hogyan üsd el az idődet dekompresszió alatt? I. rész


Kezdő búvárként, én is mindig töprengtem rajta, hogy a technikai búvárok mit is csinálhatnak a hosszú hosszú dekóidők alatt, hogyan nem unják el magukat, hogyan tartják mentálisan is éberen magukat. Döbbenetes volt hallani 6 óránál is hosszabb dekompressziós megállókról, ami nem csak fizikálisan lehet nehéz, de szellemileg is fárasztó.
Ráadásul többször előfordul, hogy nincs a környéken semmi látnivaló, a búvárok csak az üres kékben lebegnek órákon át, így kénytelenek elfoglalni magukat valahogy.

No azért nem minden búvár tölt ennyi időt dekompresszióval. Sőt valljuk be, elég szűk réteg.
De ha kíváncsi vagy, mint én, az esetleges módokra, hogyan és miként kötsd le magadat,
ha ilyen szintekre jutottál, itt van néhány ötlet tapasztalt deco-búvároktól.


Készen állsz egy kis játékra?

Az idő csak úgy repül, ha jól szórakozol, igaz? Egy klasszikus módszer az idő elütésére a játék. Jó pár búvár kő-papír-ollózik, activity-zik, hangman-ezik, hordozható vízhatlan sakktáblát visz magával. Vízalatti jegyzetfüzettel akár még Sudoku-zni is lehet 30 méterrel a felszín alatt.
Láttam egyszer egy barátnő párost, akik előre megbeszélték, hogy a megállók alatt egymásnak mutogatnak el egy-egy dalszövegrészletet, amelyből a másikuknak ki kell találni, melyikre is gondolt. Fantasztikus ötlet!  
Persze mindennapos szokás, hogy a búvárok ilyenkor készítik az új Facebook-os profilképeket egymásról, na de modell legyen a talpán, akarom mondani uszonyán, aki órákat pózol a kamerának…

Csodálatos élővilág felfedezése

Vannak néhányan olyan szerencsések, hogy a megállóikat zátonyok falai mellett töltik, így az idejüket annak felfedezésével tudják elütni. A még nagyobb mázlisták azok, akiket a nagy kékben lebegés közben találnak meg cápák, delfinek, teknősök, manta ráják, extrémebb esetben bálnák.
Nem bánnám azt az extra időt, amelyet ezekkel a csodás élőlényekkel tölthetnék.

Két legyet egy csapásra

Persze remek alkalom ez a plusz idő, hiszen hasznos dolgokra is fordíthatjuk. Gondolok itt például egy barlang, zátony esetére, ahol a dekompresszió tartama alatt kutatásokat végezhetünk az élővilágról, élőhelyekről, vízviszonyokról. Többszöri visszatérés esetén egy egész komolyan felépített rendszeres monitorozást hajthatunk végre.

Beto Nava és csapata fedezte fel a legöregebb emberi maradványokat
az észak-amerikai Hoyo Negro barlangrendszerében, Mexikóban.
„A Hoyo Negro projekt alatt a sekély vízben - legtöbbször 15m felett -, történt dekompressziós megállók alkalmával különböző feladatokon dolgoztunk. Ezzel növelve a hatékonyságunkat, hisz megduplázta a munkával töltött időnket a víz alatt és csökkentette a dekoval járó mentális feszültséget. Kutatási adatokat gyűjtöttünk a térkép készítéséhez, mint például kötélrendszert, oldalfalakat mértük fel stb. Előfordult, hogy a sekélyebb alagutak részleteiről 3D-s felvételeket is készítettünk."

Míg mások ezt az időt használják fel a következő merülésük átgondolására. Micsoda időbeosztás!
Gázszámításokra, tervezésre igazából tökéletes lehetőség, így a felszíni idejüket 100 %-ban a pihenésre tudják fordítani.

Cikkünket folytatjuk...
Ne maradjatok le a további tippekről!
Látogassatok el Facebook oldalunkra, ahol mindig naprakészen értesülhettek legújabb híreink, cikkeink megjelenéséről.


Forrás: GUE Blog – In Depth, Get Deeper Into Diving (by Amanda White)

2019. Január 29.