Vissza

Hogyan üsd el az idődet a dekompressziós megálló alatt? II. rész

Hogyan üsd el az idődet a dekompressziós megálló alatt? II. rész

Hogyan üsd el az idődet dekompresszió alatt? II. rész

Íme előző cikkünk folytatása, melyben már részleteztünk pár tippet, miként is üthetjük el dekompressziós megállók alkalmával az időnket.  Hoztunk még pár ötletet!

 

 

 


Kapcsolódj ki kedvenc karaktereid társaságában

Kirill Egorov technikai és barlangi búvároktató, lelkes vízalatti felfedező tökéletesítette a dekó alatti szórakozást. „Vízálló iPod shuffle segítségével hangoskönyveket hallgatok például Harry Potter-t, vagy papírkötéses könyveket olvasok. A régebbi kiadások még jobb minőségben készültek, azokat több merülés alkalmával is tudtam használni. Az újabbak legtöbbször csak egy merülést élnek túl.”-mondja.
De nem ő az egyetlen aki könyveket olvas víz alatt. A GUE elnöke Jarrod Jablonski is így tölti idejét dekózás alatt. „Én is szívesen olvasok papírkötéses könyveket és lefagyasztom őket a merülések között, ami segít tovább egyben tartani a lapokat. Bár gyakran darabokra esnek, főként az utolsó pár fejezetnél. Ennek eredményeként sajnos számos történet végét hagytam már ki.”

 


Indulhat a boogie?

Vannak cégek, akik kifejezetten víz alatt használatos eszközöket is dobtak már piacra, melyek segítségével a kedvenc dalaidat hallgathatod lebegés közben.
Te milyen stílust raknál be szívesen?
Ha többen vagytok akár egy szuper kis koreográfia is összejöhet, így nem árt, ha van kéznél egy kamera is.
Amíg a technikai fejlettség nem tartott még ott 1990-ben, Jarrod Jablonski megpróbált összeeszkábálni magának egy szerkezetet kazettás lejátszóból, lámpa tokból és fülhallgatóból, amit lufiba csomagolt és latex-szel próbált szigetelni. A hang minősége valószínűleg nem volt az igazi, de akkoriban bőven túlszárnyalhatott minden korábbi élményt.
Akinek nincsenek is ilyen eszközei, még mindig nem kizárt, hogy élvezheti a zene élményét. Ehhez csupán csak néhány betanult dalszövegre és dallamra lesz szüksége. Legyen szó 80-as, 90-es évek slágereiről, a rocktól a popig bármi. Indulhat a zuhany alatti karaokee, akarom mondani víz alatti…
Egymáshoz közel, a reduktorba énekelve a társatok még ki is tudja találni, melyik számról van szó. Ő pedig elmutogathatja a dal címét. Így indulhat is a játék. „Szállj el kismadár…”

 

Találd meg a benned rejlő békét

Néhányak szerint a legjobb módszer az idő töltésére és a gondolatok kontrollálására a meditáció. Sosem tudhatod, mikor oldod meg dekompresszió közben a világ egyik égető problémáját.
Rich Walker búvároktató ezt az időt relaxációra használja. A „nothing box” kifejezés sokak számára ismerős lehet, Rich ide „vonul el” magában a deko alatt. Órákat képes így eltölteni, szerinte így sokkal gyorsabban repül az idő, mintha az óráját tekintgetné, könyvet olvasna vagy a merülés részleteit pörgetné magában. Véleménye szerint, több embernek kellene a „nothing box”-ával foglalkoznia.

A modern technika a víz alatt is hódít

Míg mások a belső béke keresésével foglalatoskodnak, vannak, akik vízálló tablet segítségét kérik. Így a filmnézés, zenehallgatás más a víz alatt is elérhető szórakozás lett. Persze nem célszerű horrorfilmet vagy valami valóságtól elrugaszkodott tengeres filmet (pl.: Cápa) nézni, miközben a nagy kékben lebeg az ember…

 

 


Az élet könnyebbik oldala

Persze vannak búvárok, akik azon szerencsések közé tartoznak, hogy a dekompressziójukat egy, az ipari búvárok számára kifejlesztett búvárharangban tölthetik.
Richi Kohler egyike azon felfedezőknek, akik a Britannic expedícióin részt vettek, ahol is ilyen harangokat használtak a dekó elviselhetőbbé tételére.

„ Azalatt a 11 év alatt, mióta én először indultam expedícióra a Britannic hajóroncsra, jelentősen megváltoztak a körülmények és másképp küzdünk a fásultság ellen a sokszor 5-8 órás vízben töltött dekompresszió alatt.” -meséli. „2015 és 2016-ban lehetőségünk nyílt egy olyan orosz hajót igénybe venni a Britannic feltárása idejére, mely rendelkezett búvárharanggal. Az átlátszó búra alatt bőven volt hely két teljesen felszerelt búvárnak derékig kiemelkedni a vízből. A harang rendelkezett kamerával, mikrofonokkal, így a felszínnel is könnyedén kommunikálhattunk. A meleg víz pedig, mely a szerkezetből folyamatosan áramlott, segített a kezeinket és a fejünket átmelegíteni. Tudtunk zenét hallgatni és a kikészített rágcsák pedig oltották az éhségünket. „
Azért ez már bőven mondható komfortosnak!
De amik még tudják ezt fokozni, az azok a helyek, általában barlangok, ahol olyan dekompressziós kamrák vannak a víz alatt, ahol még WIFI kapcsolat is van! Na mi lenne a legújabb Facebook posztod?
Ezen a videón meg is nézhetitek az dekompresszió alatt történő bejelentkezésüket:
 https://vimeo.com/305562010
(A videó 2018.dec.8-án készült, készítette Andrew Pitkin)


Persze a dekompresszió önmagában nem egy szórakozás, igenis fontos szerepe van a búvárkodásban, sosem lehetünk annyira elfoglalva, lekötve, hogy elfelejtsük mit is csinálunk éppen. A folyamatos kontroll, a társak, az idő, a mélység, a gázkészletek és a környezet monitorozása, így a biztonság mindennél előbbre való.
Nektek van valami bevett szokásotok? Írjátok meg nekünk!


Forrás: GUE Blog – In Depth, Get Deeper Into Diving (by Amanda White)

2019. Február 7.