Vissza

Merülés a kőbányai sörgyár pincerendszerében

Merülés a kőbányai sörgyár pincerendszerében

 

 

Ha hazai merülőhelyek kerülnek szóba a legtöbbeknek a medencék és tavak jutnak eszükbe, kevés ember tudja csak, hogy Budapest alatt egy igazi különlegesség található a búvárok számára. Kőbánya és tulajdonképpen a város jelentős része alatt több kilométer hosszan húzódó barlang évente több száz búvárt csábít merülni a világ minden tájáról. Különlegessége, hogy kristálytiszta vizében mintha megállt volna az idő, a bányászati és a világháborúból maradt eszközök és használati tárgyak érdekes tárlatán kalandozhatunk végig.

 

    

Története:

 

E területen történő kőfejtés kezdete még a középkorra nyúlik vissza, ám igazán nagy méreteket 1838 után öltött, mikor is a nagy budapesti árvíz után megkezdődtek a helyreállító munkálatok. A város számos nevezetességét díszítik az innen származó, fehér mészkő kövek, mint például a Halászbástyát, Citadellát, Mátyás templomot, sőt még magát a Parlamentet is.

A bányászatot az 1800-as évek végén fejezték be, a hatalmas méretet öltött bánya pedig egy időre kihasználatlan maradt.

Méretei sokakat megdöbbentenek, hiszen emberek százezrei élnek úgy Budapesten, hogy nem is sejtik, hogy egy több, mint 32 km hosszú, 180 ezer négyzetméter alapterületű barlang van alattuk.

A pincerendszer több funkciót is ellátott az évek során. Dreher Antal vásárolta meg, a sörgyár alapítója, aki a pince és hűvös termeit is felhasználta a sörgyártáshoz és tároláshoz. A II. világháború alatt óvóhelyként és titkos katonai támaszpontként működött, ahol is a németek Messerschmidt repülőgépek motorjait szerelték össze. 


  

 

Napjainkban:


A háború után a búvóhelyek elnéptelenedtek, a sörgyártás technológiai fejlődése után pedig egyre kevesebb vizet szivattyúztak ki a bányából, így a vízszint jelentősen megnőtt a pincerendszerben. A kápolna és egyéb rejtekhelyek, számos terem és folyosó, ma már csak a búvárokra várnak.
 
A nagyközönség számára merülhet
ő részeken a lámpákat kicserélték vízalatti fényforrásokra, így kellemes félhomály várja a merülőket, a nagyterem felszíne felett pedig levegő található, így tulajdonképpen bármilyen búvárminősítéssel meglátogatható. A víz hidegnek mondható, 13 fokos, ezért ajánlott a szárazruha vagy egy vastagabb neoprén ruha, kesztyűvel, csuklyával. Habár említettem, hogy van némi fény víz alatt, lámpa használata kötelező. Merülésvezető társaságában az átlag merülési idő 40-45 perc, még a nagyteremben is, ahol csigalépcső, csille és mindenféle használati tárgy várja, mint egy bányászati múzeumban az oda látogatókat. A kőbányai pincerendszer minden búvárnak egy örök élményt nyújt, járhatunk ide gyakorolni a téli időszakban vagy felfrissülni a nagy nyári kánikulában munka után. Egész évben várja a kalandorokat ez a különleges budapesti kincs, legyünk büszkék rá és vigyük hírét búvártársaink között.

 

 

A cikkben szerepl
ő víz alatti képekért köszönet Selmeczi Dánielnek.
Legközelebbi dátumunk:

2018. október 3. (szerda) 17:00

Jelentkezni itt a weboldalon vagy a Water Resistant Dive Center facebook oldalán. ( https://www.facebook.com/waterresistantdivecenter ) 
Várunk Titeket sok szeretetttel!


 

Merültél már velünk Kőbányán? Oszd meg a képeidet a saját oldaladon bejelölve minket, vagy közvetlen a Water Resistant Dive Center facebook oldalán ( https://www.facebook.com/waterresistantdivecenter ) és váltsd őket 5 pontra a Hűségpont rendszerünkben!

Lemaradtál? Bővebben a Hűségpont rendszerről érdeklődj elérhetőségeinken.

2018. Szeptember 25.