Vissza

Rántsuk le a leplet a misztikus wing-szettekről I.rész - OMS IQ Lite

Rántsuk le a leplet a misztikus wing-szettekről I.rész - OMS IQ Lite

Az alábbi cikkben szeretnénk bemutatni nektek az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő úgynevezett wing konfiguráció tulajdonságait, valamint OMS wing szettjét az IQ Lite Performance Mono változatát.

Az OMS, mint Ocean Management System már évek óta hidalja át a rekreációs és technikai búvárok közötti igénykülönbségeket, hisz mindkét célközönséget megbízható minőségű és elérhető árú felszereléssel látja el, de inkább a technikai vonalról kacsingatva a kedvtelési felé. Míg jó pár éve a hagyományos jacket és rövidtömlős konfiguráción kívül alig láttunk „úttörő” búvárokat a kedvtelési ágon – de ők is inkább a hátlebegtetős mellényeket használták-, manapság egyre több olyan felszerelésösszeállítással találkozunk, melyek megpróbálják a technikai konfigurációk előnyeit és megoldásait átültetni a rekreációs felszerelésekbe. Mire is gondolunk itt?

Első és talán az egyik legnagyobb váltás a wingek elterjedése volt, melyekről szeretnénk most nektek egy rövid bemutatást adni, ismertetni titeket a felépítésével és előnyeivel, ahhoz, hogy majd be tudjuk mutatni nektek az IQ Lite Performance winget is. Így érteni fogjátok miben is tér el egymástól a mellény és wing felszerelésösszeállítás, és megértitek miért is áll mindezek között félúton az OMS terméke.

A hagyományos wingek jóval egyszerűbbek, letisztultabbak, masszívabbak, ebből fakadóan pedig megbízhatóbbak és időtállóbbak a mellényszerű társaiknál. Nincs felesleges zsebrendszer, párnázás, hatalmas felületű anyagrészek, melyek víz alá viteléhez csak úgy kúsznak ránk az ólomkockák. Minden négyzetcentiméterének megvan a feladata és gyakorlatban tesztelt oka, mindezt a minimalizmus jegyében. A levegő 100%-ban a hátunkon, a palackhoz a lehető legközelebb helyezkedik el, ezzel is segítve a helyes testhelyzet megtartását a víz alatt. Ezzel egyidőben pedig szabad mozgásteret ad a kezeknek, a tömlők, lámpák és egyéb felszerelések elhelyezkedése pedig átlátható és könnyen kezelhető mind a búvárnak, mind pedig a merülőtársának. Inflátora gyorsabb a mellényektől megszokottnál, így süllyedésnél és emelkedésnél sem okoz problémát a gáz áramlása, nem beszélve arról, hogy nincsenek redők, zsebecskék, melyekben megrekedhetne. A wingeknek alapvetően 2 fő részét szoktuk megkülönböztetni, az emelőtérfogatot, másnéven lufit és magát a háttámlát. E kettő írja le és határozza meg a funkcióit, hogy milyen típusú merülésekre is tervezték.

Kezdjük a háttámla kérdésével. A piacon alapvetően két féle verzió kapható, a háttámlás és az anélküli.  Létezik acél, alumínium, karbon és műanyag változat. Ezek mind a palack és a felszerelés megtartását, és biztonságos rögzítését hivatottak szolgálni. Különbség közöttük a súlyuk, míg az acél kb 3kg-ot nyom, az alumínium, karbon és műanyag jóval könnyebb, utazáshoz és szállításhoz lett kifejlesztve. Mindenkinek ajánljuk, hogy mérlegeljen vásárlás előtt, hol, mikor fog merülni, hány kiló súlyt szokott magával vinni, érdemes e azt nehezebb háttámlával kiváltani, vagy sokat repül és a csomag súlya a meghatározóbb szempont. A háttámla részét képezi még a folyamatos hevederzet, mely elnyűhetetlen alapot ad a rendszerünknek, szabadon pakolhatóak rá D-gyűrűk, zsebek és egyéb tárolókoncepciók.

A másik lényeges része a wingeknek maga a lufi, melyek méreteiben térhetnek el egymástól, no meg színben és dizájnban. Megkülönböztetünk úgy nevezett mono és dupla wingeket, amelyek a nevükből is adódóan szimpla palackos rekreációs, valamint duplapalackos technikai merülésekre lettek kifejlesztve, az alakjuk és méretük a palackokhoz igazított, de lényegi elemeiben nem térnek el egymástól.

A wingek fő előnye, hogy ha tovább szeretnénk fejleszteni a búvártudásunkat technikai vonal felé és rendelkezünk már egy wing konfigurációval, a háttámla és a különböző méretű emelőtérfogatok (lufik) kombinálhatók egymással, nem kell egy teljesen új felszerelésre költenünk. Egyes részei elemenként megvásárolhatóak, így esetleges sérülés esetén sem kell az egészet leselejtezni és polcra tenni. Felszerelésünk együtt tud fejlődni a tudásunkkal.

Miután némi gyorstalpaló tudást adtunk a wingekről, szeretnénk nektek bemutatni az OMS népszerű IQ Lite Performance Mono szettjét. Ez a termék tökéletes átmenet a mellények és wingek között. Tulajdonképpen egy teljes wing szettről beszélünk, amelyet puha és kényelmes hát- és vállrésszel alakítottak ki (mint a jacketek esetében), a rajta található csatoknak köszönhetően könnyen és egyszerűen állítható méretre és vehető fel vagy le.

 Az OMS IQ Lite Performance szett nem rendelkezik háttámlával, azonban az bármikor könnyedén beépíthető, ha a későbbiek szükség lenne rá. E szett azok számára lett kifejlesztve, akik szeretik a hagyományos mellények kényelmi szempontjait, de szeretnének a wingek előnyeiből is részesülni. Tökéletes választás rekreációs búvároknak, mely végígkísérheti őket a tanulásuk állomásain jelentősebb kiadásokat elkerülve, hiszen részenként cserélhető és fejleszthető. Időtálló és megbízható útitárs. Két darab súlyzseb jár hozzá, de szükség esetén a palacktartó hevedereken is elhelyezhetőek további, úgy nevezett trimzsebek.  Jelenleg a Water Resistant Dive Centerben fekete és a vagány piros színben kapható.

Ezután a bevezető után a következő cikkeinkben pedig részletesen bemutatjuk a wingek egyes részeit, funkcióit és használatának előnyeit, hátrányait.

Olvass minket és tudj meg többet a búvárkodás apró részleteiről, érdekességeiről. Keresd cikkeinket a weboldalon!

 

2019. Február 19.